Saras knäckebröd
Snabbt och enkelt knäckebröd
Det är inte svårt att baka ett imponerande knäckebröd. Var bara noga med att kavla riktigt tunt, för det finns inget tristare än halvsegt knäcke. Riktigt tunt ska det vara.
Du behöver:
50 g jäst
5 dl lättmjölk, 37 C, det går även bra med vanlig mjölk lite utspädd med vatten
2 tsk salt
6 dl grovt rågmjöl
6 dl vetemjöl
grovt mjöl till utbakning
(Det här blir ganska mycket deg, man kan med fördel halvera receptet).
Gör så här
Rör ut jästen i ljummen mjölk. Tillsätt salt och mjöl. Blanda till en deg och dela i 6 bitar. Rulla bitarna till bullar och låt dem jäsa i 20-30 minuter.
Kavla ut varje bulle till en rektangel så tunt som du vill ha det (supertunt är gott!) och använd mycket mjöl. Kavla gärna degen direkt på bakplåt med papper så blir det enklare sedan. Spruta lite vatten på med blomspruta och strö på valfri smaksättning; kummin, gourmetsalt, sesamfrö, linfrö, solrosfrö, rosmarin… rulla ett extra varv med kaveln för att trycka ner smaksättningen i degen. Skär sedan degen i valfria former, minibitar för ostbricka, långa grissini, standardknäckebitar, eller varför inte använda pepparkaksformar till julknäcket? Jag brukar dela med pizzahjul, det är lättare än kniv. Flytta isär bitarna lite.
Grädda bröden i 250 C i 8 minuter. Vänd dem efter halva tiden. Gräddningstid beror lite på ugn och degens tjocklek, kolla noga i slutet så att de inte blir brända. Ta ut dem och låt svalna på ett galler. Håller länge i tät burk.
Jolines grahamsfrallor
Receptet har jag hittat på Kryddburkens receptblogg. Har ändrat det lite på de sista ingredienserna bara:)
http://kryddburken.se/2011/08/07/joline-bakar-gramhamsbullar/
Det här behöver du :
1 pkt jäst (50 gram)
4 dl vatten (37 grader, fingervarmt)
50 gram smör
1 msk strösocker
1 tsk salt
4 dl vetemjöl
4 dl grahamsmjöl/dinkelmjöl
½ dl fyrkornskross
½ dl solrosfrön
GÖR SÅHÄR :
Smält smöret och låt det svalna. Smula ner jästen i en degbunke. Värm vattnet till 37 grader, fingervarmt. Rör ut jästen med vattnet. Tillsätt smör, socker, salt, vetemjöl, grahamsmjöl och fyrkornskross. Rör med träslev till en smidigt deg. Ta upp den på mjölat bakbord och knåda den. Tillsätt mer mjöl om det behövs. Dela degen i 16 bitar. Rulla varje bit till en boll. Låg på en bakplåtspappersklädd ugnsplåt. Platta till bullarna på plåten innan dom ska jäsa så de blir ca 2-3 cm höga. Låt jäsa ca 45 min under en bakduk. Grädda i 10-15 min i 225 grader.
Kassler och bacongratäng
Ingredienser:
Pasta för 4personer
Ca500g kassler
1pkt bacon
1/2 purjolök
2st cream fraîche
Riven ost
Salt och peppar
Gör så här:
1. Koka pastan.
2. Tärna kassler, bacon och purjolök. Fräs detta några minuter.
3. Häll i cream fraîchen och salta och peppra.
4. Blanda även i pastan.
5. Hällt allt i en smord form.
6. Toppa med riven ost.
7. In i ugnen i ca 10min i 225grader, eller till osten fått lite färg.
Smaklig måltid:)
Pizzasallad
Ingredienser:
1/2 vitkålshuvud
2korkar ättika(perstorps ättika)
2-4msk olja (ex; matolja, olivolja, rapsolja)
2msk vatten
2tsk salt
2msk oregano
1tsk svartpeppar
lite socker
Gör så här:
Strimla vitkålen med en osthyvel i en stor skål. Vill man ha pizzasalladen väldigt mjuk så kan man lägga den i ett durkslag och hälla kokande vatten över. Men jag tycker den blir jättegod utan att göra det.
Sen är det bara att blanda i alla ingredienser. Smaka av då och då för bästa resultat.
Lycka till!
Kalle Anka-kaka
Hittade detta receptet på en receptblogg jag brukar läsa. Hon har alltid massa goda grejer på gång=) Och hon har precis gett ut en egen bok jag så himla gärna vill ha! Linneás Skafferi!
Kalle Anka-kaka:
Innehåll:
2 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
3 msk kakao
50 g smör
1 1/2 dl hett vatten
Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda alla torra ingredienser i en separat skål. Smält smöret och blanda det med det heta vattnet, ha i de torra ingredienserna växelvis med vätskan. Rör till en jämn smet. Smöra och bröa en springform. Ha i smeten och grädda i cirka 30 minuter i 180 grader. Tag ut kakan och låt den svalna helt.
Smörkräm:
50 g mjukt smör
1 1/2 dl florsocker
1 äggula
Blanda samman ingredienserna till en len smörkräm. Dela kakan och bred ut smörkrämen. Lägg på locket. Låt gärna kakan stå någon timme innan den serveras, den blir mycket godare då!
Servera med svenska, solmogna jordgubbar.
Läääänge sen sist!
Lasagne pronto
Portioner: 4
Ingredienser:
400 g nötfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
Arla smör-&rapsolja
1 burk krossade tomater, 400 g
1 grönsaksbuljongtärning
4 dl Kelda sås Simply Cheese
ca9 lasagneplattor
1 dl Arla Köket riven ost, gratäng
Gör såhär:
Sätt ugnen på 225°. Finhacka all lök. Bryn färsen i smör-&rapsolja i en stekpanna. Tillsätt löken och låt fräsa med. Rör i tomatkross, smulad buljongtärning och ostsås. Låt såsen koka någon minut. Varva sås och lasagneplattor i en smord ugnssäker form. Strö över osten. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min.
Tacokryddad kycklinglasagne
Portioner: 4
Ingredienser:
500 g kycklingkött (lår- eller bröstfilé)
1½ gul lök
1 röd paprika (200 g)
1-2 morötter
1-2 påsar taco kryddmix (à 40 g)
1 1/2 dl vatten
2 dl lättcrème fraiche
200 g färskost (av philadelphiatyp)
2 dl mjölk
ca 9-12 lasagneplattor
1 dl riven gratängost
olja
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175°C.
2. Skala och finhacka löken. Dela, kärna ur och skär paprikan i mindre bitar. Skala morötterna och dela i små strimlor.
3. Skär kycklingen i lillfingerstora strimlor. Stek kyckling och grönsaker i 1 msk olja i 5 minuter. Tillsätt taco kryddmix och vatten.
4. Rör i crème fraiche, färskost och mjölk. Koka upp kycklingragun.
5.Täck bottnen på en smord ugnssäker form, ca 20x30 cm, med ett tunt lager kycklingragu. Lägg på ett lager lasagneplattor. Varva 2 lager med ragu och plattor. Avsluta med ett lager ragu. Strö över osten.
6. Ställ in i ugnen i ca 30 minuter. Servera med en grönsallad med vinägrett.
Hallon smoothie/juice
Ingredienser:
1½dl hallon
2dl apelsinjuice
½banan
Gör så här:
Mixa allt och häll upp i ett glas och njut!
Vit chockladmoussetårta med passionsfrukt
På en mörk, mjukseg botten vilar ett snövitt täcke av vit chokladmousse som toppas med passionsfrukt. Kan det bli godare?
Portioner: ca 8
Ingredienser:
300 g mandelmassa
2 ägg
2 msk kakao
Fyllning:
3 dl vispgrädde
200 g vit choklad
2 äggulor
2 msk citruslikör, t ex cointreau
Garnering
3-4 passionsfrukter
Gör så här:
Sätt ugnen på 175°. Riv mandelmassan och rör ner ägg och kakao. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 20 min. Låt kakan kallna och skär loss den från formen. Diska och torka formen och lägg ner kakan igen. Vispa grädden. Smält chokladen på svag värme i vattenbad så att den precis bara smälter. Vispa upp äggulorna i en stor bunke. Tillsätt chokladen under kraftig omrörning. Rör ner likören och sist grädden. Bred ut moussen över kakan i formen. Täck med plastfilm och frys i minst 3 tim. Dela passionsfrukten och skrapa ur fruktköttet. Häll det över moussen. Låt tårtan stå framme ca 30 min före serveringen.
Här är tårtan fast med mosade hallon istället. Tillsatte lite florsocker så det inte blev så surt. Sen rev jag lite limeskal och vit choklad ovanför. Mycket god även denna.
Kycklinglasagne med tomat och mozzarella
Portioner: 4
Ingredienser:
2 gula lökar
2 morötter
2 vitlöksklyftor
600 g kycklinglårfilé
2 msk olivolja
3 msk tomatpure
400 g krossade tomater
2,5 dl vatten
1 hönsbuljongtärning
1 kruka basilika
salt
svartpeppar
ca 10 lasagneplattor
250 g mozzarella
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175ºC.
2.Skala lök och morötter och skär dem i tärningar, 1x1 cm. Skala och finhacka vitlöken.
3. Strimla kycklinglårfilén. Bryn i olivolja i en stekpanna med höga kanter. Tillsätt lök, vitlök och morötter och låt det bryna med någon minut. Tillsätt tomatpuré.
4. Tillsätt krossade tomater, vatten och hönsbuljongtärning. Låt koka i 10 minuter. Strimla basilika och tillsätt tillsammans med 1 tsk salt och 1 krm peppar.
5. Häll lite fyllning i botten av en ugnssäker form. Lägg på lasagneplattor. Varva fyllning och lasagneplattor. Avsluta med fyllning.
6. Skiva mozzarella och lägg skivorna överst i formen. Sätt in i mitten av ugnen i ca 25 minuter. Servera med grönsallad.
Knäckbräck
Portioner: Ca 80st
Ingredienser:
2dl vispgrädde
2dl ljus sirap
2dl socker
2 dl rostade cashewnötter
1 dl hasselnötter
1 dl valnötter
(½ -1dl mandel oxå)
2 msk smör
Gör så här:
Blanda grädde, sirap och socker i en tjockbottnad gryta. Koka utan lock, rör om då och då. Knäcken är klar när termometern visar 130° eller när smeten håller kulprovet: Häll några droppar av smeten i iskallt vatten och rulla till en kula som ska vara fast till hård. Koktid ca 25 min i en vid gryta eller ca 35 min i en gryta med mindre botten. Dela nötterna i stora bitar. Rör ner nötter och smör i smeten. Häll ut smeten på ett oljat bakplåtspapper. Låt stelna och dela i bitar med en vass kniv. Förvara i kyl.
Fläskfilé i ost- och senapssås
Portioner: 4
Ingredienser:
600 g fläskfilé
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
smör-&rapsolja
3/4 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 1/2 dl Matlagningsgrädde 15%
1 dl torrt vitt vin/matlagningsvin
1 msk vetemjöl
2 msk konc kalvfond
1 msk fransk senap
1 dl riven Kvibille Präst
Gör så här:
Skär köttet i skivor. Skala och hacka löken och vitlöken. Bryn köttet i smör-&rapsolja i en stekpanna. Krydda med salt och peppar. Vispa ihop grädde, vin, lök, mjöl, fond och senap i en gryta. Låt koka upp under vispning. Lägg över köttet i grytan. Låt köttet koka i såsen 3-5 min. Ta grytan från värmen. Rör i osten. Strö gärna över hackad persilja. Servera med kokt ris/pressad potatis och grönsaker.
Fläskfilé i ost- och senapssås med pressad potatis.
Kladdiga chokladmuffins
Portioner: 12-17 mellanstora formar
Ingredienser:
2 ägg
3 dl socker
1 1/2 dl vetemjöl
4 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
100 g margarin eller smör
ca 20 rutor mörk blockchoklad/ tobleronebitar/mjölkchoklad
Gör så här:
Smält fettet och låt det svalna. Vispa ägg och socker vitt och poröst. Tillsätt fettet och mjölet blandat med kakao, salt och vaniljsocker. Häll upp i formar, ca halva formen och grädda i 200°C 10-15 min i mitten av ugnen. När de är gräddade, lägg en ruta choklad på varje muffins och låt smälta.
Apelsin- och pepparkakscheesecake
Ingredienser
Portioner: 8-10
100 g margarin eller smör
30 pepparkakor
FYLLNING:
200 g philadelphiaost
1 ½ dl socker
3 ägg
1 msk finrivet apelsinskal
2 msk pressad apelsinsaft
TOPPING:
2 dl crème fraiche
1/2-1 dl florsocker
1 apelsin
pepparkakor
Gör så här
1. Sätt ugnen på 175°C.
2. Smält matfettet och låt det svalna lite. Mixa eller stöt pepparkakorna. Rör ner matfettet i pepparkakssmulorna. Bred ut det i en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Ställ in formen mitt i ugnen och grädda i 10 minuter.
3. Blanda ihop ost och socker. Rör ner ett ägg i taget och till sist apelsinskal - saft. Bred ut smeten på pepparkaksbotten. Ställ in formen mitt i ugnen och grädda ca 30 minuter. Låt kakan kallna.
4. Rör ihop crème fraiche och florsocker. Bred ut detta på kakan och garnera med apelsinskal och pepparkakssmulor.