Therese´s Dinkelbröd

Mycket gott bröd som både är nyttigt och grovt. Gillar inte grovt bröd annars men detta smakar kanongott!

2st bröd

Ingredienser:

½ paket jäst
5 dl ljummet vatten
1 tsk salt
1 msk olivolja/rapsolja
1 stor riven morot
1 msk äppelcidervinäger
6 dl dinkelmjöl fullkorn

2 dl dinkelmjöl siktat

2 dl rågsikt
3 dl blandade frön/nötter ex solros, hasselnötter, mandlar, linfrön, psylliumfrön, pumpakärnor, valnötter m.m.

2 msk solrösfrön


Gör så här:
Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt olja, salt, vinägern och moroten. Tillsätt sedan nötterna. Arbeta in mjölet noga.
När man bakar med dinkel så är det viktigt att man låter degen vara ordentligt klibbig, dinkel suger upp mer vätska. Låt jäsa i 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader. Häll degen i två smorda formar, strö över lite solrosfrön och låt jäsa ytterliggare minst 30 min.
Grädda 10 min, sänk värmen till 200 grader och grädda ytterliggare i 20 min.
Ett tips är att göra degen på kvällen och låta den stå i kylen över natten i en plast bunke, då jäser den sakta men säkert.

image50

RSS 2.0