Knäckbräck

Supergott julgodis. Godare än vanlig knäck. Och lättare att göra än vanlig knäck. Receptet kommer från http://www.arla.se/ 

Portioner: Ca 80st
Ingredienser:
2dl vispgrädde
2dl ljus sirap
2dl socker
2 dl rostade cashewnötter
1 dl hasselnötter
1 dl valnötter
(½ -1dl mandel oxå)
2 msk smör

Gör så här:
Blanda grädde, sirap och socker i en tjockbottnad gryta. Koka utan lock, rör om då och då. Knäcken är klar när termometern visar 130° eller när smeten håller kulprovet: Häll några droppar av smeten i iskallt vatten och rulla till en kula som ska vara fast till hård. Koktid ca 25 min i en vid gryta eller ca 35 min i en gryta med mindre botten. Dela nötterna i stora bitar. Rör ner nötter och smör i smeten. Häll ut smeten på ett oljat bakplåtspapper. Låt stelna och dela i bitar med en vass kniv. Förvara i kyl.


Fläskfilé i ost- och senapssås

Mycket gott och festligt recept. Kommer från http://www.arla.se/

Portioner: 4
Ingredienser:
600 g fläskfilé
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
smör-&rapsolja
3/4 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 1/2 dl Matlagningsgrädde 15%
1 dl torrt vitt vin/matlagningsvin
1 msk vetemjöl
2 msk konc kalvfond
1 msk fransk senap
1 dl riven Kvibille Präst

Gör så här:
Skär köttet i skivor. Skala och hacka löken och vitlöken. Bryn köttet i smör-&rapsolja i en stekpanna. Krydda med salt och peppar. Vispa ihop grädde, vin, lök, mjöl, fond och senap i en gryta. Låt koka upp under vispning. Lägg över köttet i grytan. Låt köttet koka i såsen 3-5 min. Ta grytan från värmen. Rör i osten. Strö gärna över hackad persilja. Servera med kokt ris/pressad potatis och grönsaker.


Fläskfilé i ost- och senapssås med pressad potatis.

Kladdiga chokladmuffins

Riktigt goda och kladdiga muffins. Receptet kommer från http://www.dagensmuffin.se

Portioner: 12-17 mellanstora formar
Ingredienser:
2 ägg
3 dl socker
1 1/2 dl vetemjöl
4 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
100 g margarin eller smör
ca 20 rutor mörk blockchoklad/ tobleronebitar/mjölkchoklad

Gör så här:
Smält fettet och låt det svalna. Vispa ägg och socker vitt och poröst. Tillsätt fettet och mjölet blandat med kakao, salt och vaniljsocker. Häll upp i formar, ca halva formen och grädda i 200°C 10-15 min i mitten av ugnen. När de är gräddade, lägg en ruta choklad på varje muffins och låt smälta.


Apelsin- och pepparkakscheesecake

Här kommer en favorit att göra till julen. Går snabbt o lätt. Receptet kommer från www.ica.se

Ingredienser
Portioner: 8-10

100 g margarin eller smör
30 pepparkakor

FYLLNING:
200 g philadelphiaost
1 ½ dl socker
3 ägg
1 msk finrivet apelsinskal
2 msk pressad apelsinsaft

TOPPING:
2 dl crème fraiche
1/2-1 dl florsocker
1 apelsin 
pepparkakor

Gör så här
1. Sätt ugnen på 175°C.
2. Smält matfettet och låt det svalna lite. Mixa eller stöt pepparkakorna. Rör ner matfettet i pepparkakssmulorna. Bred ut det i en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Ställ in formen mitt i ugnen och grädda i 10 minuter.
3. Blanda ihop ost och socker. Rör ner ett ägg i taget och till sist apelsinskal - saft. Bred ut smeten på pepparkaksbotten. Ställ in formen mitt i ugnen och grädda ca 30 minuter. Låt kakan kallna.
4. Rör ihop crème fraiche och florsocker. Bred ut detta på kakan och garnera med apelsinskal och pepparkakssmulor.


RSS 2.0