Snabb soppa

Detta skulle egentligen blivit Kycklingsoppa med risoni men hade ingen kyckling hemma så ändrade lite i receptet. Klicka här för att komma till orginalet på arla.se.

Risoni Soppa

Portioner:1
Ingredienser:

½dl mjölk
1msk vetemjöl
1msk tomatpuré
3dl vatten
1msk konc. kycklingbuljong/fond
½dl risoni
saft från citron/lime
salt
peppar
cayennepeppar
färsk/fryst persilja

Gör så här:
Häll mjölk i en kastrull. Blanda sedan i mjölet och sen tomatpurén. Sätt på plattan och blanda sedan i allt, sist risonin. Låt soppan koka ca 10min. Glöm inte röra om, risonin fastnar lätt i botten. Rör i lite persilja.

image30

Blåbärssmoothie

Blåbärssmoothie med kokos
Gjorde denna efter träningen för att få lite energi. Och den smakar precis som milkshake!! Asgott!!

Portioner: 1

Ingredienser:

2dl mild vanilj­yoghurt

1dl lätt kokosmjölk

1 tsk socker

1 dl blåbår
1liten banan

Gör så här:
Blanda och kör allt i mixer tills det blivit en jämn smet. Häll upp och toppa med några blåbär.

image29

Skinksnurror

Detta slängde jag ihop lite snabbt en morgon när jag inte hade någon mat till jobbet. Så delade de aldrig till mindre snittar, åt 2 hela rullar istället. Men funkar kanon till mingelmat på festen! Hittade detta recept på Arlas hemsida, men ändrade lite i det.

Portioner: 16

Ingredienser:

2 kakor fyrkantigt mjukt tunnbröd(alt. fullkorn)
1dl kesella/ turkisk yoghurt
1msk stark senap
½-1 pressad vitlöksklyfta
100-200g tunt skivad rökt skinka

Gör så här:
Blanda kesella/yoghurten, vitlöken och senapen och bred på brödet. Lägg på skinkskivorna och rulla ihop. Lägg rullarna i plast i kylen tills det är dags att servera. Skär i bitar med vass kniv.

image28

Sushi á la Therese

Portioner: 2

Ingredienser:
2,5 dl rundkorningt ris (grötris tex)
5dl vatten
4 cl risvinäger
2 cl strösocker
1 tsk salt
1 stor skalad morot eller två lite mindre
0,5 st gurka
0,5 st avokado
2 st noriark
Wasabi (japansk pepparrot) efter smak
Japansk soja efter smak

Maki
Gör så här:
1. Skölj riset i kallt vatten tills sköljvattnet är klart. Låt riset rinna av. Lägg det i en kastrull med varmt vatten och koka upp. Sänk värmen till medel och sjud i 4-5 minuter.

2. Skruva ner till svag värme och koka under lock ytterligare 4-5 minuter. Tag grytan av spisen och låt den stå med locket på i ca 10 minuter.

3. Blanda vinäger, socker och salt och häll över riset. Rör om med en träsked tills det
svalnat.

4. Koka upp lättsaltat vatten i en kastrull.

5. Skär moroten i långa stavar och lägg ned i det kokande vattnet, ca 1 minut.

6. Skär gurka och avokado i lite mindre stavar, ca fem centimeter långa.

7. Lägg ett noriblad på en sushi-matta (det går att använda smörpapper också) på ett plant underlag, med långsidorna i överkant och nederkant. Klappa ut hälften av riset på nori-bladet, men lämna två centimeter tomt på den övre delen av noriarket. Då denna tomma delen behövs för att försluta rullen.

8. Bred ut en liten rand (tänk på att det är mycket starkt) wasabi mitt på riset. Lägg upp en fjärdedel av morotsstavarna, gurkan och avokadon längs wasabi strängen.

9. Tag sushi-mattan till hjälp och rulla ihop nori-bladet hårt från nederkanten och uppåt. På så sätt kommer riset att omsluta de övriga ingredienserna, som hamnar på mitten. Fukta nori-kanterna lite lätt och pressa för att försluta rullen. Använd en vass kniv och skär rullen i 1-2 centimeter breda rundlar. Gör likadant med nästa rulle.

10. Sätt fram en liten sushitallrik för varje middagsgäst, med en liten skål soja och en klick wasabi. Glöm inte att äta med ätpinnar till=)


Här ser ni hur det går till steg för steg:
image27




Sigiri
Gör så här:
Ha en skål med kallt vatten till hands och en handduk att torka av fingrarna på till hands.
1. Är du högerhänt doppar du högerhanden i vatten och tar upp en risklump i handflatan. Den färdiga kudden ska vara något större än en valnöt, cirka 4-5 centimeter lång, 1,5 centimeter hög och 1,5 centimeter bred.

2. Krama så kudden lätt genom att vika fingrarna över risbollen några gånger. Snurra risklumpen och upprepa kramningen ett par gånger. Det är viktigt att riset inte blir för hårt pressat.

3. Tag en liten mängd wasabi på höger pekfinger. Fatta fiskbiten (eller räkan/moroten eller vad du nu vill lägga på toppen av sushin) i vänster hand, stryk ett tunt lager wasabi på undersidan av fiskbiten och placera den ovanpå riset.

4. Kläm till sushibiten lite lätt så att riset formar sig efter fisken. Mängden wasabi kan du själv anpassa efter tycke och smak. Upprepa proceduren med alla tillbehören. Fastnar inte tillbehöret på så kan man klippa av en liten bit noriark och vira runt o fästa med vatten.

Förslag på pålägg: Lax, tonfisk, kokta tigerräkor, hälleflundra, rökt ål, pilgrimsmussla, kräfta, omelett, avokado, morot, gurka.

Här ser ni hur det går till steg för steg:
image26


Och här är mitt resultat:
image25
Nöjd för att vara första gången=)

Kycklingenchiladas

Portioner: "4st rullar"

Ingredienser:
4 stora tortillabröd fullkorn
1 grillad kyckling
1 liten burk creme fraiche lätt
1 tomat
1 gul lök
1 paprika
3 msk tomatpuré
2 vitlöksklyftor
1 hackad röd chili
1 hönsbuljongtärning/grönsaksbuljong
0,5 dl vatten
riven ost
salt, peppar, chilipulver, paprikapulver

Gör så här:

  • Hacka lök och paprika och stek i en stekpanna. Rensa kycklingen i små delar under tiden. Lägg ner kycklingen i pannan och låt den fräsa med en stund.
  • Blanda ihop creme fraichen och tomatpuré och häll ner 3/4 i blandningen i stekpannan. Tillsätt hackad  chili, pressade vitlöksklyftor, hackad tomat, buljong och vatten. Låt puttra en stund och krydda efter smak.
  • Bred ut blandningen på tortillabröden och rulla ihop dem och lägg dem i en ugnsfast form.
  • Bred ut resten av creme fraichen och tomatpuré på bröden och avsluta med riven ost.
  • Gratinera i 200 grader i 10-15 minuter och servera med grönsallad.
image23

Hannas Lördagspinnar

Jättegoda pinnar, dippade dem i guacemole. Man kan även ha dessa till soppa o snacks m.m. Ett bättre alternativ till chips tex.

Portioner: 16

Ingredienser:

3 dl vetemjöl + 1 dl till utbakning
2 dl grahamsmjöl
½ dl kruskakli
2½ dl vatten
1 msk kallpressad rapsolja
15 g jäst
½ tsk salt


Till pensling:
½ ägg eller vatten i sprayflaska
sesamfrö
flingsalt


Annan smaksättning i degen:
färska örter
vitlök
finhackade soltorkade tomater


Gör så här:
Ljumma vatten och olja. Lös jästen i degspadet. Arbeta in kruskakli, salt, 3 dl vetemjöl och 2 dl grahamsmjöl till en ganska lös och smidig deg. Tillsätt ev. smaksättning som vitlök, örter eller soltorkade tomater. Låt jäsa 1 timme. Knåda degen kraftigt med resterande mjöl. Dela degen i 16 delar och rulla ut till smala pinnar, vrid och töj degen. Pensla med ägg/spraya på vatten, strö över sesamfrö och lite flingsalt. Låt bröden jäsa 10 minuter på bakplåt. Grädda i 250 grader ca 10-15 minuter.

image22

Hallon Smoothie

Denna brukar jag göra om jag inte hinner äta eller dricker jag den till frukost om jag ska träna direkt på morgonen.

Portion: 1

Ingredienser:

1½dl färska/tinade hallon
1 liten banan
2dl lätt vanilj yoghurt
1msk havregryn
(ev. 1msk proteinpulver)

Gör så här:
Häll allt i en mixer/blender och mixa till en slät dryck. Toppa med några hallon. Servera.

image21

Rödgrön kycklinggryta

Jag min klant glömde ju kolla receptet innna jag gick till jobbet så fick köpa det jag trodde skulle vara i. Inte ett rätt. Röd grön hade jag för mig var paprika men inte det så jag fixade ihop ett eget recept. Vill ni ha grundreceptet klicka här.

Portioner: 4

Ingredienser:
4 portioner pasta
4 kycklingfiléer
200 g färska skivade trattkantareller
olja (till stekning)
1 tsk salt
1 krm peppar
1msk senap
halv paprika 
2dl cream fraiche/turkisk yoghurt
1dl vatten+1msk mjöl=skakat
1 kycklingbuljongtärning
200 g djupfrysta haricots verts/bönor
1-2 pressade vitlökslyftor
2 morötter "hyvlade" med skalaren

Gör så här:

Skär kycklingfiléerna i bitar.Fräs kycklingen och kantarellerna i olja. Krydda med salt, peppar, vitlök. Häll i paprikan. Häll på crème fraiche, buljongtärning och redning. Tillsätt senapen. Låt puttra ca 10 min. Rör i bönorna och morötterna när ca 5 min återstår av koktiden.
Servera kycklinggrytan med pasta och en blandsallad.

image20

Lätt Chokladmousse

Gjorde denna som efterrätt idag o den var kanongod! Julian gillade den oxå. Receptet kommer från Jennie.

Portioner: 2

Ingredienser:

4 äggvitor
4 msk sötningsmedel/socker
4 msk kakao

Gör så här:
Vispa äggvitor och socker till ett fast skum.

Blanda ner kakao och rör till en jämn och fin smet.


Klicka ut chokladmoussen i portionsglas. Låt ev. stå i kylen en stund, men inte mer än 2 timmar.

Garnera med färsk frukt eller bär (t.ex. apelsin, blåbär, hallon) och servera!


 

image19
(Här gjorde jag bara hälften av receptet)


Köttfärssås

Portioner: 4

Ingredienser:
300g nötfärs
1 lök
1 burk krossade/passerade tomater
1 riven morot
2msk tomatpure
2 vitlöksklyftor
1dl vatten+ 1msk mjöl
cayennepeppar/chilipeppar
salt o peppar
basilika
soja

Gör så här:

Bryn löken i en stekpanna tills den fått en fin färg. Tillsätt köttfärsen och stek den väl. Häll i tomaterna + puren och rör runt. Blanda vatten och mjöl i en skål häll sedan i köttfärsen. Häll i moroten, pressad vitlök och resten av kryddorna. Låt puttra  5-10min. Servera med spagetti.


Kycklingwok

Portioner: 4

Ingredienser:
3st kycklingfilér
3-4portioner wokgrönsaker
1½ dl lätt kokosmjölk
2-3msk sweet chilisås
1tsk sambal oelek
soja
chasewnötter

Gör så här:

Dela kycklingfileérna i små bitar. Stek och lägg sedan åt sidan, stek sedan grönsakerna. Häll tillbaka kycklingen. Tillsätt kokosmjölken, chilisåsen, sambal oelek och lite soja. Låt puttra några minuter. Servera med fullkornsnudlar eller ris. Jag brukar blanda i nudlarna i slutet. Toppa med chasewnötterna.

image18

Persikoswirl...

Persikoswirl med vanilj, hallon och smulor

Riktigt riktigt god dessert och så enkel och snabb att göra! Detta recept hittade jag på http://www.lagalatt.se/

Tid 10 min

4 portioner

2 mogna nektariner
250 g frysta eller färska hallon
8 digestivekex
1 burk vaniljkesella, 7,5 % (250 g)

TILL GARNERING
färska hallon

1. Skär nektarinerna i mindre bitar. Mosa hälften av hallonen. Grovsmula kexen.

2. Varva smulor, persika, kesella och hallon i glas. Avsluta med några färska hallon
på toppen.

ENERGI PER PORTION  273 kcal
13 g fett, 9 g protein, 30 g kolhydrater

image17
Världens enklaste dessert, smidig att bära med sig i plastglas!  

Tunnbrödsrullar

Tunnbrödsrullar med kräftor
Detta var dagens lunch och det var riktigt gott så gjorde en omgång till som jag tar med till jobbet imorn. Fick idén av mamma som skulle testa och göra snittar med räk och crabsticksröran till pappas 50års fest, och då blev jag så sugen på det så gjorde hela rullar istället och med kräftor=)gott gott!

Portioner: 1

Ingredienser:
2st fullkorn tunnbröd
1dl turkisk yoghurt
75gr kräftor
4cm purjolök, hackad
1 pressad vitlöksklyfta
salt
peppar
cayennepeppar
dill

Gör så här:
Blanda allt i en skål och bred sedan ut på bröden och rulla ihop. Man kan även lägga i lite salladsblad om man vill.



image16

Kycklinglasagne

Portioner: 4
Ingredienser:


Kycklingfilé till 4 personer
Bandspagetti fullkorn
1 frp krossade tomater
1 gul lök
1-2 vitlöksklyfta
100 gr skinka/kassler
1 ½ dl ostsås
riven ost mager
salt, peppar, basilika

Gör såhär:

·    Hacka och fräs lök, vitlök och skinka i en stekpanna. Hacka kycklingen och stek den i en separat panna.

·    Rör ner de krossade tomaterna med löken och skinkan och låt koka ihop. Krydda med salt, pepapr och basilika.  Koka spegettin under tiden.

·    Börja med ett lager spagetti i en ugnsfast form, varva sedan med kyckling, tomatsås, spagetti och ostsåsen till önskad höjd.

·    Avsluta med att strö över lite riven ost.

Gratinera i 250 grader i ca 20 minuter.

image15

Köttfärspiroger

Therese & Julians Heta köttfärspiroger

Portioner 10-12st
Ingredienser

25gr jäst
3dl vatten
2msk olja
1tsk salt
ca 4dl vetemjöl
ca 5dl grahamsmjöl

Fyllning:
500gr nötfärs
1stor gul lök
½ dl chilisås
1tsk salt
2 dl vatten
1-2vitlöksklyftor
½burk cream fraiche med valfri smak
5st champinjoner
peppar, cayennepeppar, basilika,tabasco

Gör så här:

  • Blanda ut jästen i fingervarmt vatten.
  • Blanda i olja, salt och mjöl och knåda till en smidig deg.
  • Låt jäsa ca 30 minuter.
  • Gör under tiden fyllningen: Skala och hacka lökarna och fräs i margarin. Likadant med champinjonerna.
  • Blanda i färs och bryn litet till.
  • Rör i chilisås, pressad vitlök, cream fraiche, salt, resten av kryddorna och vatten och låt röran puttra cirka 10-15 minuter.
  • Dela degen i 10-12 delar.
  • Platta ut varje del till en rundel och fördela fyllningen på rundlarna.
  • Vik ihop till ovala paket och låt jäsa på smord eller papprad plåt cirka 15-20 minuter.
  • Pensla med uppvispat ägg och grädda i 225° i cirka 15-20 minuter.

  • image14

    RSS 2.0