Therese & Julians Heta köttfärspiroger
Portioner 10-12st
Ingredienser
25gr jäst
3dl vatten
2msk olja
1tsk salt
ca 4dl vetemjöl
ca 5dl grahamsmjöl
Fyllning:
500gr nötfärs
1stor gul lök
½ dl chilisås
1tsk salt
2 dl vatten
1-2vitlöksklyftor
½burk cream fraiche med valfri smak
5st champinjoner
peppar, cayennepeppar, basilika,tabasco
Gör så här:
Blanda ut jästen i fingervarmt vatten. Blanda i olja, salt och mjöl och knåda till en smidig deg. Låt jäsa ca 30 minuter. Gör under tiden fyllningen: Skala och hacka lökarna och fräs i margarin. Likadant med champinjonerna. Blanda i färs och bryn litet till. Rör i chilisås, pressad vitlök, cream fraiche, salt, resten av kryddorna och vatten och låt röran puttra cirka 10-15 minuter. Dela degen i 10-12 delar. Platta ut varje del till en rundel och fördela fyllningen på rundlarna. Vik ihop till ovala paket och låt jäsa på smord eller papprad plåt cirka 15-20 minuter. Pensla med uppvispat ägg och grädda i 225° i cirka 15-20 minuter.