Sushi á la Therese

Portioner: 2

Ingredienser:
2,5 dl rundkorningt ris (grötris tex)
5dl vatten
4 cl risvinäger
2 cl strösocker
1 tsk salt
1 stor skalad morot eller två lite mindre
0,5 st gurka
0,5 st avokado
2 st noriark
Wasabi (japansk pepparrot) efter smak
Japansk soja efter smak

Maki
Gör så här:
1. Skölj riset i kallt vatten tills sköljvattnet är klart. Låt riset rinna av. Lägg det i en kastrull med varmt vatten och koka upp. Sänk värmen till medel och sjud i 4-5 minuter.

2. Skruva ner till svag värme och koka under lock ytterligare 4-5 minuter. Tag grytan av spisen och låt den stå med locket på i ca 10 minuter.

3. Blanda vinäger, socker och salt och häll över riset. Rör om med en träsked tills det
svalnat.

4. Koka upp lättsaltat vatten i en kastrull.

5. Skär moroten i långa stavar och lägg ned i det kokande vattnet, ca 1 minut.

6. Skär gurka och avokado i lite mindre stavar, ca fem centimeter långa.

7. Lägg ett noriblad på en sushi-matta (det går att använda smörpapper också) på ett plant underlag, med långsidorna i överkant och nederkant. Klappa ut hälften av riset på nori-bladet, men lämna två centimeter tomt på den övre delen av noriarket. Då denna tomma delen behövs för att försluta rullen.

8. Bred ut en liten rand (tänk på att det är mycket starkt) wasabi mitt på riset. Lägg upp en fjärdedel av morotsstavarna, gurkan och avokadon längs wasabi strängen.

9. Tag sushi-mattan till hjälp och rulla ihop nori-bladet hårt från nederkanten och uppåt. På så sätt kommer riset att omsluta de övriga ingredienserna, som hamnar på mitten. Fukta nori-kanterna lite lätt och pressa för att försluta rullen. Använd en vass kniv och skär rullen i 1-2 centimeter breda rundlar. Gör likadant med nästa rulle.

10. Sätt fram en liten sushitallrik för varje middagsgäst, med en liten skål soja och en klick wasabi. Glöm inte att äta med ätpinnar till=)


Här ser ni hur det går till steg för steg:
image27




Sigiri
Gör så här:
Ha en skål med kallt vatten till hands och en handduk att torka av fingrarna på till hands.
1. Är du högerhänt doppar du högerhanden i vatten och tar upp en risklump i handflatan. Den färdiga kudden ska vara något större än en valnöt, cirka 4-5 centimeter lång, 1,5 centimeter hög och 1,5 centimeter bred.

2. Krama så kudden lätt genom att vika fingrarna över risbollen några gånger. Snurra risklumpen och upprepa kramningen ett par gånger. Det är viktigt att riset inte blir för hårt pressat.

3. Tag en liten mängd wasabi på höger pekfinger. Fatta fiskbiten (eller räkan/moroten eller vad du nu vill lägga på toppen av sushin) i vänster hand, stryk ett tunt lager wasabi på undersidan av fiskbiten och placera den ovanpå riset.

4. Kläm till sushibiten lite lätt så att riset formar sig efter fisken. Mängden wasabi kan du själv anpassa efter tycke och smak. Upprepa proceduren med alla tillbehören. Fastnar inte tillbehöret på så kan man klippa av en liten bit noriark och vira runt o fästa med vatten.

Förslag på pålägg: Lax, tonfisk, kokta tigerräkor, hälleflundra, rökt ål, pilgrimsmussla, kräfta, omelett, avokado, morot, gurka.

Här ser ni hur det går till steg för steg:
image26


Och här är mitt resultat:
image25
Nöjd för att vara första gången=)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0