Saras knäckebröd

Snabbt och enkelt knäckebröd
Det är inte svårt att baka ett imponerande knäckebröd. Var bara noga med att kavla riktigt tunt, för det finns inget tristare än halvsegt knäcke. Riktigt tunt ska det vara.

Du behöver:
50 g jäst
5 dl lättmjölk, 37 C, det går även bra med vanlig mjölk lite utspädd med vatten
2 tsk salt
6 dl grovt rågmjöl
6 dl vetemjöl
grovt mjöl till utbakning
(Det här blir ganska mycket deg, man kan med fördel halvera receptet).
Gör så här
Rör ut jästen i ljummen mjölk. Tillsätt salt och mjöl. Blanda till en deg och dela i 6 bitar. Rulla bitarna till bullar och låt dem jäsa i 20-30 minuter.


Kavla ut varje bulle till en rektangel så tunt som du vill ha det (supertunt är gott!) och använd mycket mjöl. Kavla gärna degen direkt på bakplåt med papper så blir det enklare sedan. Spruta lite vatten på med blomspruta och strö på valfri smaksättning; kummin, gourmetsalt, sesamfrö, linfrö, solrosfrö, rosmarin… rulla ett extra varv med kaveln för att trycka ner smaksättningen i degen. Skär sedan degen i valfria former, minibitar för ostbricka, långa grissini, standardknäckebitar, eller varför inte använda pepparkaksformar till julknäcket? Jag brukar dela med pizzahjul, det är lättare än kniv. Flytta isär bitarna lite.
Grädda bröden i 250 C i 8 minuter. Vänd dem efter halva tiden. Gräddningstid beror lite på ugn och degens tjocklek, kolla noga i slutet så att de inte blir brända. Ta ut dem och låt svalna på ett galler. Håller länge i tät burk.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0